O istorie de care nimeni nu are nevoie: un parc cu buruieni și în el – moșia pe cale de dispariție a lui Pommer

În nordul Moldovei, în satul Țaul, colegii noștri au găsit parcul și moșia familiei Pommer, care se află  într-o stare dezastruasă. Proiectul conacului a a fost elaborat de un vestit arhitect ucrainean și își păstrează frumusețea până astăzi. Cine sunt soții POMMER și cum arată conacul lor, aflați în continuare.

Cândva conacul și parcul familiei Pommer au fost o moșie bogată și frumoasă. Este situat în raionul Dondușeni, în satul Țaul. Andrei Pommer s-a născut în anul 1851. Conform datelor din surse deschise de pe Internet, el era un locuitor al Odesei din generația a treia. În 1881 (la treizeci de ani) s-a căsătorit. Soția sa, Alexandra Bogdan, provenea dintr-o familie de boieri basarabeni care, din secolul al XVIII-lea, dețineau satul Kugurești, județul Soroca. Vânzarea unei case din Odessa și mutarea în îndepărtatul St. Petersburg l-au determinat pe Andrei Pommer la ideea de a-și aranja moșia din Basarabia. Alegerea a căzut pe Țaul. Istoria conacului a început în 1900.

La proiectul conacului a lucrat cel mai bun arhitect ucrainean Ippolit Padalko-Vladislavsky. S-a gândit bine asupra fiecare detaliu al conacului și al fiecărui copac din parc. Parcul în sine este întins pe 46 de hectare, unde sunt plantați peste 150 de specii și forme de copaci, arbuști și liane. A apărut necesitatea de a construi o rețea de alimentare cu apă, mai ales că aici au fost plantate multe plante lemnoase ornamentale și flori. Construcția unei rețele de apă, a unui turn de apă cu bazin și a unei stații de pompare în vale au fost printre prioritățile principale ale parcului.

Andrei Pommer a murit în 1912. Soția sa Alexandra a rămas singură cu patru (deși deja mari) copii. În același an, trist pentru ea, Alexandra a decis să plece la Sankt Petersburg.

Conacul familiei Pommer se află acum într-o stare deplorabilă: totul este abandonat și nu este bine întreținut. Construcția însăși practic se prăbușește: în unele locuri tavanul s-a prăbușit, iar parcul este împânzit de buruieni.

Totuși, în pofida faptului că totul se prăbușește, conacul familiei Pommer rămâne încă uimitor de frumoas.

O istorie de care nimeni nu are nevoie: un parc cu buruieni și în el – moșia pe cale de dispariție a lui Pommer

O istorie de care nimeni nu are nevoie: un parc cu buruieni și în el – moșia pe cale de dispariție a lui Pommer

Gepostet von Телекомпания BTV – Balti, Бельцы am Donnerstag, 30. Juli 2020

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture