Peste 300 de persoane documentate de ANTA: Amenzile aplicate

Acțiunile vizate au fost organizate în municipiile: Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul, în raioanele Ialoveni, Orhei, Bălți, Fălești, Telenești, Rîșcani, Nisporeni, Căușeni, Cimișlia, Comrat, Cahul, Ceadîr-Lunga, Leova, Soroca, Florești, Drochia, etc., precum și în zonele de frontieră a punctelor de trecere a frontierei de stat Leușeni, Costești, Otaci, Criva, Cahul și Giurgiulești.

În perioada 01 – 30 septembrie curent,inspectorii ANTA  au realizat activități de control în cadrul exercitării atribuțiilor de serviciu. Atfel inspectorii Agenției au fost implicați în multiple operațiuni de monitorizare și control în vederea combaterii transportului ilicit de persoane, mărfuri și colete, în trafic național și internațional, controlul sarcinii pe osie și masei totale, cât și în controale planificate/inopinate la sediul operatorilor de transport rutier, se arată într-un comunicat emis de ANTA.

Acțiunile vizate au fost organizate în municipiile: Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul, în raioanele Ialoveni, Orhei, Bălți, Fălești, Telenești, Rîșcani, Nisporeni, Căușeni, Cimișlia, Comrat, Cahul, Ceadîr-Lunga, Leova, Soroca, Florești, Drochia, etc., precum și în zonele de frontieră a punctelor de trecere a frontierei de stat Leușeni, Costești, Otaci, Criva, Cahul și Giurgiulești.
În cadrul acțiunilor de control, de către inspectorii Agenției au fost documentate 373 de persoane fizice și juridice, cu întocmirea proceselor-verbale cu privire la contravenție în baza art. 197, 200 și 224 ale Codului contravențional nr.218/2008 pentru încălcarea normelor de efectuare a transportului rutier de persoane și mărfuri, fiind aplicate amenzi în mărime de 952250,00 lei. O atenție sporită s-a atras asupra încălcărilor operatorilor de transport rutier la transportarea metalului uzat, comise tot mai frecvent în ultima perioadă, fiind documentate 52 de persoane și aplicate amenzi în mărime de 40000 lei.
Concomitent informăm despre faptul, că în zonele de frontieră sus-menționate au fost documentate 20 persoane în baza art. 197 alin. 1, 2 și 3 ale Codului contravențional nr.218/2008, pentru desfășurarea activității ilicite în transportul rutier de mărfuri, colete și persoane pe direcții internaționale. În rezultat, au fost aplicate amenzi în mărime de 2921 unități convenționale (146050,00 lei). Totodată, a fost aplicată și măsura de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare pe un termen de 6 luni, în conformitate cu prevederile art. 4391 al Codului contravențional.
În același timp informăm că, în cadrul acțiunilor de control desfășurate în raionul Anenii Noi, au fost depistate mijloace de transport ce efectuau transport de nisip de la cariera din s. Beriozchi cu încălcarea prevederilor Codului transporturilor rutiere nr.150/2014, fără tichet de cântar, cu necompletarea corespunzătoare a scrisorii de trăsură. Astfel, operatorii de transport rutier au fost documentați în baza art. 197 alin. (7) și art. 224 alin. (7) al Codului contravențional nr.218/2008. De asemenea, s-a constatat că cariera din s. Beriozchi nu dispune de instalații de cântărire, conform art. 62 2 alin. (1) al Codului transporturilor rutiere.
Prin urmare, au fost sesizate Inspectoratul Național de Investigații, Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Serviciul Fiscal de Stat, pentru verificarea legalității ce ține de activitatea carierei nominalizate de extragere a nisipului și întreprinderea măsurilor de rigoare. La moment, activitatea carierei este sistată ca urmare a investigațiilor efectuate de către organele vizate mai sus.
De asemenea menționăm că în cadrul controalelor planificate/inopinate efectuate de către inspectorii Agenției, operatorii de transport rutier s-au ales cu prescripții în vederea remedierii abaterilor admise în procesul de activitate, în conformitate cu prevederile Legii nr.131 din 08.06.2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.

În contextul celor expuse mai sus, Agenția Națională Transport Auto atenționează conducătorii auto antrenați în efectuarea operațiunilor de transport, precum și operatorii de transport rutier, să asigure prezența la bordul vehiculelor a tuturor actelor necesare activității pe care o desfășoară, să se conformeze prevederilor Codului transporturilor rutiere nr. 150/2014, în vederea evitării constrângerilor legale, dar și pentru a oferi consumatorilor servicii de calitate, siguranță și confort.

Foto:ANTA
Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture