Prețul la gaz ar putea fi mai mic în februarie. Precizările făcute de șeful „Moldovagaz”

0

Prețul la gaz în luna februarie ar putea scade pentru „Moldovagaz”, de la 687 de dolari pentru mia de metri cubi, precum este în prezent, până la 563 de dolari. Despre aceasta a anunțat șeful întreprinderii pe rețelele sociale, transmite agora.md. 

„Conform calculelor preliminare, prețul de achiziție al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în februarie va fi de 563 de dolari per mia de metri cubi. Reducerea costurilor va permite companiei să compenseze o parte din abaterile financiare negative, care în prezent se ridică la peste două miliarde de lei”, a scris Vadim Ceban pe canalul său de telegram. 

Vedeți în acest grafic cum a evoluat prețul la gaz din aprilie 2021, până în prezent.

Amintim că, ANRE a aprobat un tarif de 14,06 lei fără TVA, care devine 15,18 lei cu aplicarea TVA pentru gaze naturale. Noul preț va fi aplicat retroactiv, începând de la 1 ianuarie 2022.

Decizia ANRE de a majora tarifele la gazele naturale, agent termic și energie electrică a provocat un val de indignare și critică în societate. Cel mai surprinzător dar și contestat element al acestei decizii nu este atât majorarea în sine, cât faptul că aceasta se va aplica retroactiv, ceea ce înseamnă că, deși  tariful majorat a fost aprobat la sfârșitul lunii, vom plăti mai mult pentru gazul pe care l-am consumat începând cu 1 ianuarie.

În timp ce guvernarea invocă necesitatea acestei decizii prin faptul că prețul de achiziție gazului a crescut iar riscul unei sistări de livrare a acestuia din partea Gazprom este mare, opoziția condamnă în termeni duri decizia și anunță că va merge în instanța de judecată pentru a solicita anularea acesteia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe