Primăria Bălți, al patrulea an la rând, lider la capitolul transparență

Pentru al patrulea an la rând, Primăria Bălți este cea mai transparentă din țară. O arată un clasament realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” împreună cu INEKO Slovacia și prezentat marți, 30 iunie, în cadrul unei conferințe video.

Instituția a acumulat cele mai multe puncte, 76 din totalul de 100 oferit pentru administrația unei autorități publice locale.

Clasamentul a fost întocmit în baza a 9 criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, procesul bugetar, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale și investițiile autorităților locale în anul 2019.

Astfel, autorii cercetării relevă că Primăria Bălți a întrunit toate condițiile de transparență. Instituția a publicat toate anunțurile de participare la achiziții publice și contractele încheiate.

De asemenea, doar Primăria municipiului Bălți a publicat pe pagina web Planul strategic local de acţiuni anticorupţie şi de integritate, Raportul privind implementarea planului local anticorupție pentru anul anul 2019, lista cadourilor și a beneficiarilor acestora pentru anii 2018-2019, componența Comisiei de evidență și evaluare a cadourilor.

În același timp, autoritățile publice locale din Bălți au plasat pe web Raportul de transparență pentru anul 2019 și totodată, figurează în rândul celor care au făcut publice prin intermediul paginii web funcţiile publice vacante în 2019.

Tot o primărie gestionată de Partidul Nostru a ocupat locul trei în topul celor mai transparente. Este vorba despre primăria orașului Fălești, condusă de Alexandr Severin. Orașului Fălești a fost apreciat și pentru faptul că publică toate analizele financiare anuale ale întreprinderilor municipale și societăţilor comerciale cu pachet majoritar deţinute.

În ceea ce privește municipiul Bălți, la premierea din 2017, autorii cercetării au declarat că situaţia s-a schimbat cardinal în 2015, odată cu alegerea lui Renato Usatîi în calitate de primar: în timpul activităţii sale, municipiul s-a ridicat în ratingul transparenţei de pe locul 7 pe prima poziţie.

Anterior, primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a numit calificarea pe prima poziţie în topul transparenţei autorităţilor publice locale, drept „o victorie foarte importantă”. „În baza exemplului din Bălţi, am demonstrat întregii ţări că lucrurile pot fi mișcate înainte”, a declarat Renato Usatîi.

La proiectului Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și INEKO Slovacia au participat 60 de unităţi teritorial administrative din Moldova (40 de oraşe şi 20 cele mai mari sate) adică practic toate localităţile importante ale ţării.

Бельцкая мэрия четвертый год подряд остается лидером в рейтинге транспарентности в Молдове

Бельцкая мэрия четвертый год подряд остается лидером в рейтинге транспарентности в Молдове

Gepostet von Телекомпания BTV – Balti, Бельцы am Mittwoch, 1. Juli 2020

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture