Reacții după ce CC a declarat neconstituțională desmenarea repetată a Nataliei Gavrilița în funcția de prim-ministru

Reacții aprinse pe arena politică, după ce Curtea Constituțională a declarat că decretul președintei Maia Sandu cu privire la desemnarea în mod repetat a Nataliei Gavriliță în calitate de candidat la funcția de prim-ministru nu corespunde Constituției. Totodată, CC a respins propunerea PSRM de a stabili dacă nu cumva Sandu a încălcat legea refuzând să desemneze un candidat propus de majoritatea parlamentară situativă, informează newsmaker.md. CC a mai stabilit că președintele și fracțiunile parlamentare trebuie să organizeze consultări noi în privința candidaturii la funcția de premier.

La scurt timp, după decizia Curții, președintele țării, Maia Sandu a susținut un briefing de presă. Aceasta nu a menționat dacă va înainta un nou candidat pentru funcția de premier al țării sau dacă va iniția consultări cu fracțiunile parlamentare, în privința investirii unui Guvern.

Potrivit șefului statului, oamenii își vor decide viitorul la alegeri anticipate sau la referendum.

Cel mai discutat subiect al serii de 23 februarie a fost hotărârea Curții Constituționale. Spațiul public a fost invadat de reacții din partea formațiunilor politice și experților. Unii au învinuit președintele țării de uzurparea puterii în stat, alții insistă pe un guvern minoritar, iar alții se așteaptă la maturitate politică. De exemplu, ieri Igor Dodon a anunțat că PSRM va insista în continuare,  pe candidatura  Marianei Durleșteanu și îi cer Maiei Sandu să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcția de prim-ministru. În caz contrar PSRM va veni cu noi măsuri, inclusiv ample acțiuni de protest. Astăzi socialiștii au anunțat că vor contacta reprezentanții celorlalte fracțiuni și grupuri parlamentare pentru a începe un dialog.

“Unica soluție e o revoluție”, a declarat Renato Usatîi fiind întrebat de cum vede el ieșirea din situația în care s-a pomenit țara, după hotărârea de ieri a Curții Constituționale.

Iar, Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr a reiterat poziția platformei,  de a-şi asuma un guvern minoritar de profil pro-european. Iar astăzi, a inițiat déjà discuțiile cu partidele pro-europene, mai întâi de toate cu PAS.

Potrivit Agora.md, Partidul Șor și Pentru Moldova se așteaptă la ,,maturitate politică” insistând pe învestirea unui guvern cu atribuții depline, care să-și asume imediat responsabilitatea pentru soluționarea problemelor stringente.

PDM nu va vota niciun guvern susținut de Șor și transfugi, se arată în comunicatul emis de Partidul Democrat din Moldova, după ce Curtea Constituțională și-a anunțat decizia prin care a fost declarat neconstituțional decretul prezidențial de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Și liderul Pro Moldova, Andrian Candu a comentat decizia Curții.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture