REFERENDUM PENTRU REDUCEREA NUMĂRULUI DE DEPUTAȚI

Parlamentul bulgar a aprobat joi organizarea în luna octombrie a unui referendum pentru reducerea la jumătate a numărului de deputaţi şi pentru ca aceştia să nu mai fie aleşi prin vot proporţional pe liste, ci uninominal în două tururi, transmite AFP.

Iniţiată de animatorul unui program satiric televizat foarte popular, Slavi Trifonov, campania pentru convocarea referendumului a strâns 673.481 de semnături, mult peste pragul minim de 400.000.

Deşi au criticat ‘populismul’ celor şase întrebări formulate, deputaţii le-au avizat în cele din urmă. Consultarea populară va avea loc în luna octombrie, concomitent cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Susţinând introducerea votului uninominal în locul celui proporţional, Slavi Trifonov a apreciat că acesta din urmă favorizează intrarea în Parlament a ‘deputaţilor’ obedienţi faţă de liderii propriului lor partid.

O altă întrebare se va referi la reducerea numărului de parlamentari de la 240 la 120. Reducerea subvenţiilor guvernamentale pentru partide va fi de asemenea inclusă pe formularul referendumului.

Alegătorii bulgari vor mai trebui să se pronunţe şi asupra alegerii directe, prin vot majoritar, a şefilor serviciilor regionale de poliţie, propunere ce are ca obiectiv diminuarea corupţiei. Rezultatul referendumului va fi validat dacă rata participării la urne va fi cel puţin egală cu cea de la ultimele alegeri legislative din anul 2014.

obiectiv.info

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture