Renato Usatîi, consideră, că este necesară declararea stării de urgență în agricultură

Președintele Partidului Nostru (PN), primarul orașului Bălți Renato Usatîi, consideră, urmând exemplul partidelor de opoziție de dreapta, că este necesară declararea stării de urgență în agricultură.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a scris pe rețelele de socializare, comentând protestele fermierilor, că guvernul ar trebui să ajungă la ei, să asculte opiniile lor și să înceapă să elimine situația catastrofală din acest domeniu.

„Până în prezent, guvernul a adoptat poziția struțului, și-a îngropat capul în nisip, pentru a nu vedea că o secetă monstruoasă se suprapune pandemiei din Moldova. Ghemul de problemelor cauzate de inacțiunea autorităților s-a făcut atât de mare și încâlcit, încât trebuie rezolvat prin metode extraordinare. Este necesară convocarea unei sesiuni de urgență a parlamentului”, a subliniat Usatîi.

Potrivit acestuia, „este necesar să se creeze un grup de lucru cu participarea specialiștilor de la Ministerul Agriculturii, a structurilor subordonate acestuia și asociațiilor de producători agricoli, să fie ascultaţi fermierii și fie elaborat un pachet de măsuri complexe pentru ieşirea din această criză”.

„Ar trebui studiată problema mărimii subvențiilor reale pentru fiecare ramură a agriculturii. Să fie publicate periodic rapoarte detaliate cu privire la fondurile primite și alocate. În cadrul sesiunii de urgență a parlamentului, să fie operate modificări ale Legii cu privire la Camera de comerț și industrie, care i-ar permite să emită certificate de „circumstanțe de forță majoră”. Să fie dezvoltat un program de reabilitare a sistemelor de irigație şi să se solicite partenerilor de dezvoltare împrumuturi pentru implementarea acestor sisteme. Să fie adoptată o lege care ar limita prețului apei utilizate pentru irigare”, a spus politicianul.

Sursa: infotag.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture