RISE Moldova. Investiție la Sociteni cu bani din droguri

Aquapark-ul de lângă satul Sociteni este unul dintre cele mai atractive şi populare locuri de odihnă din Republica Moldova. Investiţia a fost de aproape 700 de mii de euro.

Însă RISE Moldova a aflat că majoritatea banilor investiți în grandiosul proiect au fost obținuți din trafic de droguri. Iar afacerea în sine, potrivit procurorilor, a fost o metodă de a spăla banii obținuți din activități criminale.

Parcul acvatic a fost deschis în vara anului 2013 și se află la doar zece kilometri de Chișinău. Echipamentul a fost cumpărat din Turcia și a costat aproape 700 de mii de euro, ceea ce în lei ar fi însemnat, la vremea respectivă, cam 10 milioane. Firma care a realizat grandiosul proiect – O&H ENTERPRISES SRL – a fost creată la sfârșitul anului 2011 și, inițial, a avut doi fondatori – un cetățean al Marii Britanii pe nume Ali Tahir și un moldovean – Mihail Onu.

Potrivit procurorilor britanici, Ali Tahir, principalul investitor în aquapark, făcea parte dintr-un grup criminal organizat care producea și vindea droguri. În prima jumătate a anului 2013 acesta a fost reținut în Marea Britanie, împreună cu șase complici, având asupra sa 30 kg de heroina, 4 kg de cocaina și 1 kg de marijuana.

Mihail Onu, cel de al doilea fondator al afacerii, este un moldovean de 36 de ani, originar din raionul Cimișlia. Acesta a lucrat timp de mai mulți ani în Marea Britanie, unde s-a împrietenit cu fratele celui care urma să-i devină partener de afaceri. În timp ce contribuția britanicului în parcul acvatic a fost de circa opt milioane de lei, cea a moldoveanului a fost de patru ori mai mică.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe