Sandu: Majorarea prețurilor la carburanți este o acțiune concertată

Președintele Maia Sandu susține că majorarea prețului la carburanți este o acțiune concertată din partea companiilor petroliere. În același timp, șeful statului susține că deocamdată cea mai bună soluție pentru această problemă este plafonarea prețurilor la pompă.

Declarația a fost făcută de Maiai Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate, transmite deschide.md. Președintele a adăugat că „în februarie – iunie anul trecut, atunci când pe piața internațională a scăzut foarte mult prețul la petrol nu au scăzut și prețurile la pompă.

„Atunci când mecanismele pieții favorizează companiile care vând petrol ele trebuie schimbate. Modul în care se fac aceste majorări, clar nu favorizează cetățeanul. Am invitat reprezentanții ANRE și Consiliul Concurenței și ei au venit cu argumentele lor. Soluția imediată pentru această situație este ca să prețul la petrol să fie plafonat. De asemenea Consiliul Concurenței trebuie să vină cu propuneri de modificare a legislației și anume înghețarea prețurilor atunci când este constatată o înțelegere de cartel. De asemenea important este ca să fie efectuată un audit externe la cele două instituții”, a declarat președintele.

Maia Sandu a adăugat că reprezentanții ANRE și ai Consiliului Concurenței au declarat astăzi că astfel de modificări sunt înregistrate la Parlament, instituție căruia i se subordonează și că acum Legislativul trebuie să adopte aceste modificări legislative.

Amintim că în ultimele două, atât benzina și motorina s-au scumpit de cinci ori. ANRE a venit de câteav ori cu explicații spunând că în situația creată, metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale.

Sursa deschide.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture