Salvatorii din Bălți avertizează oamenii să nu se aventureze pe gheaţa fragilă. Aceștia au organizat o demonstrație la unul din lacurile de acumulare din oraș, unde au simulat un caz de înec.
Conform scenariului, un bărbat se plimbă pe suprafața îngheţată a iazului. La un moment dat, se prăbușește din cauza stratuluii subțire de gheață. Strigătele disperate ale bărbatului sunt auzite de câţiva salvatori, care au scos victima din apa rece.
Salvatorul care a jucat rolul victimei spune că a tras o sperietură bună și nu crede că ar fi rezistat în apă mai mult de 3-4 minute.
„Dacă se întâmplă o astfel de situație, nu trebuie să panicăm. Este important să ținem mâinile pe gheață , ca să nu fim trași la adâncime. Victima poate rezista maxim 10 minute, pentru că hainele devin tot mai grele, iar corpul răcește rapid”.
Salvatorii au demonstrat cum acționează în cazul în care caută victima sub gheață. Aici este nevoie de tehnică specială, dar și de o echipă formată din trei persoane.
Durata căutărilor este limitată, în caz contrar, poate avea de suferit scafandrul.
„Scafandrul poate lucra sub apă nu mai mult de 30-40 de minute, pentru a nu avea loc răcirea corpului”.
După ce este salvată de la înec, victima trebuie învelită într-o plapumă călduroasă şi servită cu băuturi calde.
„În primul rând după ce scoatem victima, o dezbrăcăm din hainele ude, îi dăm haine uscate și băutui calde, pentru a evita hipotermia”.
Scafandrul care a fost antrenat în căutări, crede că datorită unor astfel de exerciții se acumulează experiența, plus la toate, este o lecție bună și pentru oameni.
„Toți au reacționat rapid, iar vizibilitatea sub apă a fost destul de bună. Acumulăm mai multă experiență, pentru că sub gheață este mai greu de lucrat”.
Potrivit specialiștilor, în cazul în care victima este scoasă din apă de o persoană nepregătită, este important ca acesta să se deplaseze pe târâș și să folosească o creangă cât mai lungă sau o funie.
Pe parcursul acestei ierni, pe lacurile din Bălți, nu a fost întregistrat nici un caz de prăbușire sub gheață.
Comentariile sunt închise