Secretarul general al ONU cere încetarea focului în toate zonele de conflict

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut luni încetarea imediată a focului în toate zonele de conflict din lume pentru a proteja comunităţile respective de pandemia COVID-19, transmit AFP, Reuters şi DPA.

”Furia cu care virusul se propagă arată că războiul este o nebunie”, a subliniat Guterres într-o scurtă intervenţie de la sediul ONU.

El a subliniat că este esenţială crearea unor coridoare umanitare şi deschiderea de canale diplomatice.

”Virusul nu ţine cont de naţionalitate, etnie sau credinţă. El îi atacă pe toţi, în continuu. În acelaşi timp, conflicte armate se dezlănţuie în lume. Categoriile cele mai vulnerabile – femeile, copiii, persoanele cu dizabilităţi, cele marginalizate şi cele strămutate – plătesc preţul cel mai mare. Ele sunt şi cele mai expuse riscului de a suferi pierderi devastatoare din cauza COVID-19”, a atenţionat Guterres.

Un prim caz confirmat de COVID-19 a fost semnalat în Siria, iar altele în R.D.Congo şi Afganistan. Experţi şi diplomaţi au avertizat că noul coronavirus ar putea duce la un adevărat carnagiu în ţările unde există conflicte armate şi în statele cele mai sărace din lume.

Răspândirea rapidă a COVID-19, boala cauzată de virusul SARS-CoV-2, a dus la comparaţii cu alte perioade de criză precum gripa spaniolă din 1918, Al Doilea Război Mondial şi criza financiară izbucnită în 2008.

ONU încearcă să medieze tratative pentru încetarea conflictelor din ţări ca Siria, Yemen şi Libia şi furnizează asistenţă umanitară pentru milioane de civili.

”Este timpul să punem capăt flagelului războiului şi să luptăm cu o maladie care face ravagii în lumea noastră. Acest lucru începe cu încetarea luptelor, peste tot. Imediat. De asta are nevoie familia noastră umană, acum mai mult ca oricând”, a accentuat Antonio Guterres.

În întreaga lume, pandemia COVID-19 a cauzat până în prezent moartea a peste 15.000 de persoane, existând peste 300.000 de cazuri confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Sursa: agerpres.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture