Stema şi drapelul satului Slobozia, Ştefan Vodă, au fost confirmate prin decret prezidențial

Satul Slobozia din raionul Ștefan Vodă va avea stemă și drapel. Decretul privind înregistrarea simbolurilor satului, semnat de președintele țării, a fost publicat miercuri, 15 decembrie, în Monitorul Oficial.

0

Blazonul satului Slobozia reprezintă un câmp argintiu, cu un păun rotat de azur, transmite  moldpres.md. Capul scutului este roșu, încărcat cu o mână ieșind din marginea de jos a capului și strângând în pumn un sul de hârtie, totul de aur. 

Scutul este timbrat cu o coroană sătească de aur. Mai mult decât atât drapelul reprezintă o pânză pătrată albă, cu bordură roșie, purtând în mijloc un păun rotat albastru.

Localitatea Slobozia sau numită în popor Slobozia Hanesei este situată în sud-estul Republicii Moldova, la 2 km de la traseul Tighina – Odesa.

În contextul dat denumirea Slobozia înseamnă „oameni așezați pe pământuri libere”, ca o mărturie că localitățile din Bugeac au început să crească, mai ales din contul celor care au venit să valorifice pământurile bogate de aici după încetarea războiului ruso-turc din anii 1768-1774.

Menționăm că prima dată satul este menționat pe o hartă rusească din 1738, care se păstrează în Arhiva centrală istorico-militară de stat din Moscova. Localitatea este amintită în documentele din perioada războaielor ruso-turce (1762, 1770, 1813).

img21009642

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture