,,Sunt vegetarian nu îmi ajung bani de carne”. Istoria unui pensionar din Popovca, care trăiește la limita sărăciei

Trăiește la limita sărăciei într-o casă plină de fisuri și avariată. Este vorba despre Stepan Bozeniuc din satul Popovca, raionul Fălești.

0

Mulți ani a slujit patriei. A cântat și într-o formație militară până cînd viața lui a luat o altă întorsătură. A devenit victima unui accident rutier, după care nu a mai putut merge. A primit gradul II de invaliditate și a rămas practic țituit la pat. Pensia mizeră abia de-i ajunge pentru produsele strict necesare. Bătrînul nu are rude și ajutor din partea nimărui. Unica susținere pe care o primește Stepan Bozeniuc este un asistent social, care îl vizitează de trei ori pe săptămână și îl ajută la treburile casnice. În celelalte zile este nevoit să facă față provocărilor, de unul singur.

„Sunt o persoană cu dizabilități de gr II-a. Bozeniuc Stepan Grigorievici, pensionat de 10 ani, am o problemă de articulație a șoldului. Are cineva grijă de dumnevoastră? Asistentul social vine de trei ori pe săptămână. Este o țiglă acolo, fac câțiva pași de pe canapea și acolo gătesc. E bine că am o pisică – care urmărește șoarecii. Anterior, șoarecii roadeau totul. Un asistent social aduce apă, de trei ori pe săptămână. Merge la magazin dacă sunt bani. Eu nu mănânc carne. Sunt vegetarian pentru că nu îmi permit carne.” – ne-a spus Stepan Bozeniuc

Cel mai mult bătrânului îi este frică de iarnă. În această perioadă îi este și mai complicat să supravețuiască. Casa în care locuiește a rămas nefinisată. După accidentul suferit, nu a mai putut agonisi bani pentru a o repara.

 

„Acum nu știu ce se va întâmpla. Prețurile cresc, electricitatea se scumpește. Acum mă încalzesc puțin. Nu am rude. Familia este în Rusia, s-au dus la muncă și soția a rămas acolo. S-a recăsătorit, am rămas singur. Numai am reusit să contruesc casa și am nimerit în accident. Am făcut totul pentru copii, dar acum nu pot să o termin, am rămas singur. Copiii nu mai vorbesc cu mine din 1995”- a mai precizat bătrânul.

Cu mare greu face câțiva pași prin casă. Însă pentru că are nevoie să arunce cîteva vreascuri pe foc și să-și gătească ceva de mâncare, este nevoit să meargă într-un singur picior. Bărbatul mai spune că trebuie să se pregătească pentru sezonul rece al anului. Însă nu are așa sume uriașe, pentru a-și cumpăra de foc.

 

„După accident am fost operat deja de trei ori, la Chișinău. Pe articulația șoldului a fost plasată o proteză. Piciorul nu se îndoaie deloc. Mă mișc pe un picior. Vor aduce lemne de foc, le vor pune lângă zid. Angajez oameni care taie lemnele. Toată lumea trebuie plătită. L-am rugat pe primar. Mi s-a spus că de  la Fălești ar trebui sa ne ajute măcar cu un metru cub de lemne de foc. La început totul era bine, ulterior au încetat să mai aloce ajutor, nu este de unde, spun ei. Mi-e greu, trebuie să cumpăr lemne de foc, să le pregătesc pentru foc. Brichetele sunt mai ieftine, 80 de lei punga. Asistentul social face o dată în zi focul. Pregătește lemne de foc lângă sobă, iar eu în cârje pe un picior, mai arunc pe foc. Încălzesc o data pe zi, pe timp de iarnă. Economisesc, trăiesc în frig” – a menționat pensionarul.

Stepan Bozeniuc ar fi bucuros de ajutorul și susținerea oamenilor cu suflet mare. Orice tip de ajutor este binevenit – bani, mâncare, ajutor fizic. Cei care doresc să-l ajute pe Stepan Bozeniuc, îl pot contacta la nr. de telefon 0767 49 204.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture