Ucraina cere Chinei să convingă Rusia să oprească războiul, spune Ministerul de Externe ucrainean

0

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, i-a cerut marți, într-un apel telefonic, omologului său chinez să folosească legăturile Beijingului cu Moscova pentru a opri invazia militară de către Rusia a vecinului său, a declarat ministerul de externe ucrainean într-un comunicat, transmite agora.md cu referire la Reuters.

Potrivit declarației, ministrul chinez de externe Wang Yi i-a spus lui Kuleba că Beijingul este gata să depună toate eforturile pentru a ajuta la încheierea războiului prin diplomație.

China, care s-a apropiat de Moscova în ultimii ani, în timp ce a avut, de asemenea, legături diplomatice cordiale și legături comerciale puternice cu Ucraina, a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra țării sau să numească acțiunile sale acolo o invazie.

Apelul dintre cei doi este primul care a fost raportat de la atacul Rusiei asupra Ucrainei de joia trecută și a fost inițiat de Kuleba, potrivit ministerului de externe al Chinei.

Wang a repetat apelul Chinei pentru o soluție la criză prin negocieri, spunând că sprijină toate eforturile internaționale care ar putea contribui la obținerea unei rezoluții politice, a declarat ministerul chinez de externe într-un comunicat.

În ianuarie, președintele chinez Xi Jinping a marcat 30 de ani de legături cu Ucraina, salutând „încrederea reciprocă politică din ce în ce mai adâncă” dintre ei. Ucraina este o infrastructură extinsă și un angajament diplomatic care leagă China mai strâns de Europa.

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operațiune specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său din sud și să captureze ceea ce consideră naționaliști periculoși.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe