UN FOST PRIMAR DEMOCRAT, CARE ESTE ÎNVINUIT DE CONSĂTENI CĂ AR FI COMIS DELAPIDĂRI A DEVENIT SOCIALIST

210

Și-ar fi exercitat mandatele pentru propriile interese. Valentin Țîțanu a fost ales primar al satului Terebna, raionul Edineț pe lista Partidului Democrat în anul 2007 și s-a aflat în această funcție până în 2015.  Pe parcursul celor două mandate ex-primarul localității și-ar fi permis mai multe delapidări din bugetul local și ar fi favorizat două SRL-uri din sat, susțin câțiva consilieri ai primăriei Terebna și câțiva cetățeni care au decis să vorbească despre acțiunile întreprinse de fostul primar.

Acesta la rândul său neagă acuzațiile. Acum el intenționează să revină în fotoliul de conducător al localității, pentru care va candida de această dată, din partea Partidului Socialiștilor. Acesta fiind înregistrat la Consiliul Electoral de Ciscumscripție Electorală din localitate în data de 17 septembrie curent.

UN FOST PRIMAR DEMOCRAT, CARE ESTE ÎNVINUIT DE CONSĂTENI CĂ AR FI COMIS DELAPIDĂRI A DEVENIT SOCIALIST

UN FOST PRIMAR DEMOCRAT, CARE ESTE ÎNVINUIT DE CONSĂTENI CĂ AR FI COMIS DELAPIDĂRI, A DEVENIT SOCIALIST

Gepostet von Телекомпания BTV – Balti, Бельцы am Dienstag, 17. September 2019

MIHAIL PRODAN CONSILIER LOCAL

,, În anul 2014 din bugetul de stat au fost alocați Primăriei Terebna 750 de mii de lei. 700 de mii pentru reconstrucția casei de cultură și 50 de mii pentru reconstrucția grădiniței.

Edificiul în care se planificau  lucrările de reparații a fost construit în 1990 de agrofirma Terebna, de pe atunci, iar după procesul de privatizare din 1997, coproprietarii clădirii nefinisate s-au dovedit a fi toți membrii cotași care erau atunci. Ulterior în conformitate cu reforma agrară în anul 1998 agrofirma Terebna a fost reorganizată în SRL REFORMA C.M, în gestiunea căruia a rămas construcția. Iar cei 700 de mii de lei au fost investiți anume în această clădire, susține Mihail Prodan.

MIHAIL PRODAN CONSILIER LOCAL

,,  Acești 700 de mii dacă au apărut. În loc să facem reparații la casa de cultură care este la noi, clubul cela, dar dumnealui a hotărât să facem aici Sala sportivă ca Centrul de cultură pentru tineret. Și spunea că este înțelegere cu Oficiul Cadastral și noi mai târziu o să-l trecem de la balanța SRL Reforma C.M la balanța primăriei.”

Lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi. Cu toate că banii alocați din bugetul de stat au fost investiți, edificiul nu poate fi dat în exploatare pentru că lucrările de reparație nu au fost finisate, iar localnicii nu se pot folosi de Centrul Cultural pentru Tineret, promis acum 5 ani. În schimb cei care reprezintă satul la diverse concursuri naționale și internaționale fac repetiții în fostul cămin cultural, edificiu construit mai bine de 200 de ani în urmă.

ANATOL SPÎNU LOCUITOR S.TEREBNA

,, Vă rugăm deschideți-ne ușile aici la casa de cultură. Că tot el a încâlcit ițele. E scrisă după un stăpân clădirea asta, e a țăranilor. Nimeni nu știe. Toți stau cu mâinile în jos. Nimănui nu-i trebuie, doar că tineretul pleacă din sat.

CONSTANTIN COJOCARU  DIRECTORUL CASEI DE CULTURĂ TEREBNA

 ,, Ne ocupăm în condițiile așa cum le vedeți. E cam frig, dar ne încurajam unul pe altul și unde participăm suntem lăudați. Avem o mulțime de diplome. Este greu în așa condiții să faceți repetiții? E foarte greu, cu toate că este o frază, pentru a face artă este nevoie jertfire, aici eu cred că este multă jertfire.”

Potrivit unui alt consilier local pe perioada mandatului lui Valentin Țîțanu agentul economic SRL ,,Rodos-Prim” ar fi acaparat terenuri din fondul primăriei și a efectuat lucrări de construcție a unui bazin acvatic și o livadă de prune.

CORNELIU  MORARU CONSILIER LOCAL

,, Pământurile primăriei le-a acaparat și le țin în folosință, fără vriun contract de arendă, nu au nimic. Nu există acte, care confirmă. Prejudiciul care l-a adus SRL Rodos-Prim, după calculările inginerului cadastral este de peste 13 milioane de lei.

Vitalii Vicol, care a fost ales primar al localității în anul 2015, a confirmat pretinsele nereguli depistate în urma mandatului exercitat de Valentin Țîțanu.

,, Efectuând actul de primire-predare a fost depitată o sumă de bani la un mijloc fix, care el de fapt nu era în natură, nu era în gestiunea primăriei. Este vorba despre clubul din localitate, unde au fost alocați peste 700 de mii de lei, dar au fost alocați bani la o construcție nefinisată care este cota valorică a locatarilor. S-au luat din gestiunea primăriei aceste bunuri, terenuri, care sunt ca pășune, dar s-au construit 2 bazine acvatice și ulterior în 2018 a fost acaparat încă un bazin acvatic, care deja aparținea primăriei și este în folosința SRL Rodos-Prim. Am fost nevoiți să ne adresăm în procuratură, ca ulterior să fie pornită o cauză penală, dar care are o derulare destul de lentă.

Contactat telefonic fostul primar al localității Terebna a negat toate acuzațiile și susține că Centrul cultural pentru tineret este în gestiunea primăriei, iar imașurile au fost date în arendă agentului economic. Toate actele care confirm spusele acestuia s-ar afla la primărie. Fapt neconfirmat de primăria Terebna.

VALENTIN ȚÎȚANU FOSTUL PRIMAR S.TEREBNA

,, A fost adunare de obște a satului prin care a fost trecută la balanța primăriei, doar că nu a fost pus numărul cadastral. Există acte care confirmă spusele dvs? Este procesul-verbal al adunării de obște, sunt deciziile de consiliu, căci prin consiliu s-a decis reconstrucția casei de cultură. Și noi am început lucrările. S-a finisat pe afară totul. Aceasta este o clădire foarte puternică. Noi am avut proiect de expertiză, care a confirmat acest lucru. Am făcut tencuiala pe afară. Am instalat geamurile. Am realizat lucrările prin interior de circa 70-80 de procente. Și erau bani în primărie, vreo 200 de mii și trebuia să finalizăm lucrările, dar s-a schimbat conducerea. În gestiunea cui este acum această clădire? Tot a primăriei, pentru că primăria a lucrat. Au lucrat oamenii din sat acolo. Totul se face pentru sat. Imașurile care sunt în gestiunea primăriei și au fost acaparate de un alt SRL din localitate? Liderul acesta din sat, el a reparat digul. Iazul cela este de vreo 60-70 de ani, are număr cadastral. Pur și simplu el nu s-a dat în arendă. Noi în 2007 am dat toate iazurile în arendă. Persoana respectivă se folosea de apă pentru udat, irigare și el a reparat digul. El a mai reparat un iaz, care domnul Moraru îl avea în gestiune și când s-a rupt iezătura a fugit și peste ani de zile liderul a cgeltuit peste jumătate de milion de lei că a reconstruit iazul cela.

Contactat telefonic directorul SRL-ului ,,Rodos-Prim” ne-a spus că există un contract de arendă încheiat cu primăria Terebna, doar că nu știe în ce condiții a fost semnat acesta. Mai târziu, reprezentanții SRL-ului au expediat poze, care confirmă că ei achită impozitul funciar. În lista respectivă sunt indicate și sumele pentru 2 bazine acvatice, cât și suma de arendă pentru un alt bazin.

Cmentariile sunt închise