Vaccinul Moderna va fi distribuit în zilele următoare în toate centrele de vaccinare

Dozele de vaccin au fost recepționate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică sâmbătă.

0

Cele 50 400 de doze din primul lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna și donate Moldovei prin intermediul Platformei COVAX. Aceste doze de vaccin vor ajunge în zilele ce urmează proporțional în toate centrele de vaccinare din țară, inclusiv în Găgăuzia și regiunea transnistreană. Informația dată a fost confirmată pentru IPN de epidemiologul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Veaceslav Guțu.

„La momentul actual se lucrează la draftul dispoziției cu privire la distribuția vaccinului Moderna și sperăm că, maximum până la sfârșitul săptămânii, va fi livrat în toate centrele din țară, dar mai curând până marți-miercuri, săptămâna aceasta. Dozele date de vaccin vor fi distribuite echitabil în toate centrele de vaccinare din țară”, a precizat epidemiologul.

Potrivit sursei citate dozele de vaccin au fost recepționate de ANSP sâmbătă.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, recepționarea unui nou tip de vaccin împotriva COVID-19 e un sprijin real pentru toți cetățenii din Republicii Moldova. În contextul dat autoritățile speră că noul vaccin Moderna va contribui esențial la creșterea ratei de vaccinare, astfel încât să se formeze imunitate colectivă, care va permite stoparea răspândirii virusului Sars-Cov-2. Necesitatea urgentării vaccinării este determinată și de apariția noii tulpini Omicron, care este mult mai contagioasă și periculoasă decât precedentele tulpini. Noua tulpină  a ajuns deja și în unele țări din Europa.

Astfel vaccinul dat, produs de compania farmaceutică Moderna, utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2. În Republica Moldova, acesta la rândul său se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de circa 28 de zile. Serul a fost aprobat de OMS și EMA, pentru utilizare în stare de urgență. Totodată, în urma studiilor clinice, acest vaccin a demonstrat o eficacitate de  circa 94,1% pentru protecția împotriva COVID-19 după circa 14 zile de la administrarea primei doze.

Menționăm faptul că pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 Spikevax, doritorii trebuie să se adreseze la medicul de familie sau la orice centru de vaccinare din țară. Fără programare, doar cu buletinul de identitate.

Reamintim faptul că campania de imunizare a fost lansată pe data de 2 martie curent. Până acum, în jur de 931 de mii de persoane au încheiat schema de vaccinare. Republica Moldova a fost prima țară din Europa care a primit doze de vaccin împotriva COVID-19 prin intermediul platformei COVAX. Anterior, prin același mecanism, au fost recepționate peste circa  535 de mii de doze de vaccin, dintre care  Astrazeneca – în jur de 108 mii de doze, Pfizer/BioNtech –circa 125 de mii de doze,  Janssen/ Johnson & Johnson –circa 302 de mii de doze.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture