Ajunul Crăciunului pe stil nou: Tradiţii şi obiceiuri în Moldova

0

Astăzi este Ajunul Crăciunului pe stil nou, iar mii de creştini din Moldova se pregătesc de sărbătoarea Naşterii Domnului. În această zi, în multe localităţi, copiii merg cu „Moş Ajunul”. Se spune că, noaptea târziu, Moş Crăciun vine la copii şi le pune cadouri sub brad, transmite  Publika.md.

În unele localităţi, oamenii îşi strâng din sat tot ce au dat cu împrumut, ca să-i găsească sărbătorile cu toate cele necesare în gospodărie.

Femeile pun în apa în care se spală o nucă, pentru a avea sănătate, şi un ban, ca să fie bogate.

Potrivit tradiţiei, focul din sobe nu trebuie să se stingă până de Crăciun, iar cenuşa este pusă în grădină. În popor se spune că aceasta va aduce belşug în rodul fructelor.

Ajunul Crăciunului este marcat şi de obiceiul „mersului cu icoana”. Preotul din localitate umblă din casă în casă, pentru a binecuvânta gospodăriile şi a anunţa Naşterea Domnului.

Se mai zice că, în noaptea de Crăciun, se deschid cerurile, oamenii sunt binecuvantati, aşa cum Duhul Sfânt a coborât asupra lui Isus, în Noaptea Naşterii Lui.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture