CANCERUL DE COL UTERIN: MAI MULTE DEPISTĂRI ȘI MAI PUȚINE DECESE

Numărul femeilor diagnosticate în faze incipiente ale cancerului de col uterin este în creștere pe țară, arată datele Institutului Oncologic. În același timp, în municipiul Bălți, situația se ameliorează de la un an la altul. Potrivit medicului Ludmila Balan, diagnosticarea la timp a cancerului de col uterin a salvat mai multe vieți.

Anual în municipiul Bălți sânt înregistrate 10-12 femei cu cancer a colului uterin. Anul acesta avem o ameliorare la acest capitol. Dacă în 2014 au fost înregistrate 16 paciente bolnave de col uterin, în 2015 avem numai 8”.

Ludmila Balan afirmă că situația pe municipiu se ameliorează simțitor, dacă analizăm și statistica deceselor provocate de cancerul de col uterin. Datele arată că pe parcursul anilor precedenți au fost înregistrate câte 5-6 cazuri de deces, iar în anul 2015 doar două.

Din an în, femeile sunt tot mai informate. De aceea avem niște indici mai buni în ceea ce privește diagnosticarea în stadii incipiente. Ele știu ce înseamnă starea citologică, testul Babeș-Papanicolau. Unele femei vin cu insitență să le examinăm anume în acest plan”.

Cauzele apariţiei cancerului de col uterin sunt multiple, iar cele mai răspândite sunt infecţiile cu transmitere sexuală şi anume Virusul Papiloma Uman.

Datele Ministerului Sănătăţii arată că, anual, sunt înregistrate aproximativ 350 de cazuri noi.

Din cauza depistării tardive a maladiei, aproape 200 de femei mor în fiecare an.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture