Care produse alimentare s-au scumpit?

În ultimele luni, în Moldova se discută pe larg despre creșterea prețurilor la produsele alimentare.

Unele surse media scriu că prețurile unor produse alimentare din supermarketuri au crescut cu circa 50%. Am decis să verificăm aceste cifre și am vizitat unele dintre cele mai mari magazine din oraș. Ce e drept, administrația nu ne-a permis să folosim camera. Atunci am intrat în calitate de cumpărători. De fapt, prețurile au crescut pentru produsele lactate, unt, carne, pește, legume și fructe cu 10-20%.  Bălțenii spun că există o creștere a prețului, dar nu cu 50%.

Orășenii au observat că prețurile s-au majorat cu 2 – 5 lei. Ceea ce ține de ouă sau făină, prețurile rămân a fi rezonabile. Dar prețurile pentru carne, semifabricate sau brânzeturi, cam ustură la buzunar.

Potrivit  portalului logos.press.md, doar importatorii străini mari au reușit să mențină creșteri de până la 10% prin scăderea marjelor. În rest, cea mai mare creștere a prețului se observă în rândul produselor de cofetărie – de la 30 la 50%. Primul dintre producători care a „majorat” prețurile este întreprinderea „Bucuria”. Creșterea de 20% s-a înregistrat în rândul produselor chimice de uz casnic și al detergenților, atât al producătorilor locali, cât și internaționali.

În octombrie, pe rafturile din magazine a apărut recolta din acest an, motiv pentru care au crescut vânzările cu 20-25%. Prețul legumelor autohtone a crescut cu 7-8%, legumele importate – de la 10 la 55%.

Prețurile fructelor au crescut cu 5%. Proprietarii de supermarketuri explică politica de prețuri prin majorarea tarifelor la gaz, benzină și alți combustibili. Acest lucru a crescut costurile transportatorilor, ceea ce a afectat costul mărfurilor.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture