Condiții inumane de detenție și agravarea stării de sănătate. Motivele invocate de magistrați pentru eliberarea lui Damir și Cojocaru

Condiții inumane de detenție și agravarea stării de sănătate se numără printre motivele, pentru care magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au dispus eliberarea finului lui Plahotniuc, Dorin Damir și a șefului suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, ambii cercetați în dosarul „angajărilor fictive în cadrul Direcției 5”. În acest sens, Asociația Judecătorilor din R. Moldova a emis un comunicat, în care a expus motivele pentru care magistrații au luat decizia de a-i elibera pe cei doi.

0

Astfel, potrivit magistraților, decizia de a schimba măsurile de arest în privința celor doi a fost luată în conformitate cu standardele naționale și ale jurisprudenței CtEDO în materia privării de libertate. Totodată, judecătorii susțin că condițiile în care se aflau cei doi în arest la penitenciarul nr. 13 erau inumane și degradante, aspect confirmat de rapoartele mai multor instituții și organizații naționale și internaționale, fapt pentru care starea unuia dintre bănuiți s-a înrăutățit,  acesta acuzând procurorul de caz că nu a întreprins măsuri în acest sens, scrie agora.md. 

În opinia judecătorilor, acuzarea nu a verificat informațiile privind înrăutățirea stării de sănătate și nu a venit cu propuneri rezonabile în vederea încălcării art. 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. În același timp, unul dintre inculpați a prezentat benevol instanței pașaportul emis pe numele său de R. Moldova și cartea de identitate emisă pe numele său de România.

Mai mult, aceștia au precizat că decizia a fost emisă de un alt complet de judecători, după ce magistrații care examinau cauza au fost acuzați de procurorul de caz că ar urma să îi elibereze pe cei doi în urma unei înțelegeri.

Totodată, judecătorii îl îndeamnă pe ministrul justiției, Sergiu Litvinenco dar și alți demnitari, „la reținere, precum și formularea părerilor și discursurilor, cu luarea în considerare a principiilor ce guvernează statul de drept”.

„Asociația Judecătorilor din Republica Moldova constată că declarațiile publice ale înalților demnitari, care generalizează incorect încălcări ale legii de către instanțele de judecată, exprimate în termeni ce presupun desconsiderarea judecătorilor, nu sunt caracteristice în relație cu autoritatea judecătorească. În acest mod se produc încălcări iremediabile principiului separației și echilibrului puterilor în stat. Asociația Judecătorilor reiterează că soluțiile organelor judiciare, indiferent că acestea sunt de condamnare, achitare, sunt rezultatul exclusiv al aplicării legii, iar orice speculații contrare, vizând alte rațiuni care le-ar fundamenta, sunt complet neavenite şi trebuie respinse cu fermitate”, se arată în comunicatul Asociației.

La data de 26 ianuarie curent, au fost eliberați din Penitenciarul nr. 13 finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc, președintele Asociației FEA, Dorin Damir și șeful suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru. Cei doi erau cercetați pentru abuz de putere în dosarul angajărilor fictive în cadrul Direcției 5.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture