DUREREA ÎNCĂ MAI ESTE VIE

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care au fost ucişi 6 milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiază zilei de 27 ianuarie.

Este o zi universală de comemorare şi a fost propusă de Israel împreună cu alte 89 de state, fiind stabilită în urma Rezoluţiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Adunarea Generală a Organizaţia Naţiunilor Unite. Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete.

Holocaustul este un termin care definește fenomenul deportării și uciderii a circa șase milioane de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către Germania nazistă.

Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-al doilea război mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia. Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de evrei. Potrivit lui Iacov Verhovski, Valentina Tîrmos războiul în actuala capitală de Nord, a început în data de 22 ianuarie. Trupele germane au ocupat orașul fiind susținuți de armata română. După sosirea acestora în oraș au început exterminarea în masă a evreilor. Și atunci în oraș a venit „expertul în problemele evreilor – Rihter”.

Datorită lui, evreii din orașul Bălți au fost exterpați și alungați în ghetou. Greutățile prin care treceau evreii sunt de nedescris. Oameni flămânzi, murdari, însetați au fost „ mânați ca vitele” pe drumurile din Basarabia și dealurile din Bucovina. Lăsând în urmă zeci, sute de cadavre. Ghenocidul nu s-a incheiat aici, soldații germani fotografiau copii evrei, care se aflau într-o stare mizerabilă, iar pozele le transmiteau rudelor în Germania. Jandarmii români cu zâmbetul pe buză îi numeau pe copii evrei „armata sovietică”. Oamenii cădeau jos de foame și oboseală. Gropile săpate la marginea drumurilor au fost pline, de cadavre :femei, copii, părinți. Evreii din Bălți au fost „mânați” în ghetoul care se afla în Răuțel. Ion Antonescu, cunoscut și sub apelativul Mareșalul Antonescu, a avut o întâlnire cu comandantul armatei germane11- generalul Eugen von Schobert, pentru a discuta acțiunele care vor avea loc în oraș.

Orașul a fost aprope spulberat de bombardamente și împușcături. Pe străzile orașului „curgeau râuri de sânge”.

Evreii din orașul Bălți nu sunt primele sau ultimele victime ale cruzimii de care au dat dovadă regimul nazist. În total, în lagărele fasciste au fost exterminaţi peste şase milioane de evrei, dar şi milioane de oameni de alte etnii.În Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului se aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului. Sunt gesturi simbolice, cărora li se adaugă Memorialele Holocaustului “Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de instituţii din marile oraşe ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care ţin vie amintirea victimelor genocidului.

Să ne amintim! este îndemnul unei rugăciuni evreieşti, pentru ca tragedia Holocaustului să nu se mai repete niciodată şi umanitatea să nu uite ce înseamnă umanitatea.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture