Limbajul lui Renato Usatîi, a fost condamnat de CSM, dar îi recunoaște dreptul la libera exprimare

Mai mult ca atât reprezentantul Inspecției Judiciare au precizat astăzi, 2 noiembrie 2021, în ședința CSM, au fost depășite limitele unei judecăți de valoare și, cu tot respectul la libera exprimare, prin acele declarații a fost compromis acest exercițiu democratic.

0

Consiliul Superior al Magistraturii, deși condamnă limbajul licențios, recunoaște dreptul la libera exprimare a fostului edil de Bălți, Renato Usatîi,în contextul declarațiilor făcute de Renato Usatîi despre judecătorii de la Curtea de Apel Bălți care examinează dosarul privind omorul de la Elizaveta. Inspecția judiciară, care a oferit o notă informativă legată de acest caz, consideră că liderul Partidului politic Partidul Nostru trebuie să fie sancționat pentru injurii și calomnie, transmite IPN.

Mai mult ca atât reprezentantul Inspecției Judiciare au precizat astăzi, 2 noiembrie 2021, în ședința CSM, au fost depășite limitele unei judecăți de valoare și, cu tot respectul la libera exprimare, prin acele declarații a fost compromis acest exercițiu democratic. Inspecția a ajuns la concluzia că CSM urmează să sesizeze organele de drept în vederea examinării acțiunilor fostului primar de Bălți, Renato Usatîi prin prisma admiterii unei contravenții – injurie sau calomnie. În opinia inspectorilor, Renato Usatîi, având calitatea de președinte de partid, dar și pe cea de primar al municipiului Bălți (în momentul în care a făcut declarațiile), poate avea calitatea de formator de opinie.

Astfel ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, membru al CSM, a declarat că injuriile  cu siguranță nu trebuies acceptate, dar instituțiile statului au posibilitatea să se autosesizeze și să examineze privind declarațiile făcute, pentru a le da o calificare.

„Eu cred că domnul Usatîi a exagerat în expunere, dar chiar dacă este așa, instituțiile statului au posibilitatea să se autosesizeze”, a notat ministrul justiției,Sergiu Litvinenco.

În contextul dat în urma deliberărilor, CSM a decis să condamne limbajul licențios în adresa judecătorilor, dar totodată, să recunoască dreptul lui Renato Usatîi la libera exprimare.

Menționăm faptul că judecătorii Gheorghe Scutelnic, Oleg Moraru și Viorel Pușcaș de la Curtea de Apel Bălți s-au plâns la CSM pe declarațiile făcute de Renato Usatîi, considerând că au fost calomniați și le-a fost lezată onoarea și demnitatea. Magistrații au cerut Consiliului  Superior al Magistraturii să dea o apreciere acțiunilor fostului primar de Bălți, să intervină și să reacționeze în limitele competențelor profesionale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture