PARLAMENTUL A ADOPTAT PACHETUL DE LEGI CU PRIVIRE LA INTEGRITATE

Legile cu privire la Centrul Național de Integritate, cu privire la declararea averilor și intereselor persoanale dar și modificarea unei serii de acte legislative a trecut de prima lectură în Parlament. Asta după ce la începutul lunii a fost adoptată de către Guvern. Totul după ce mai bine de un an documentele „s-au prăfuit” pe rafturile birocrației moldovenești, fiind votate în cadrul Guvernului abia după ce PLDM-ul a plecat de la Guvernare, informează Agora.md.

Proiectul Legii cu privire la funcționare a CNI, explică împuternicirile comisiei și procedura de funcționare a CNI, explică împuternicirile comisiei și procedura de control al averilor și intereselor personale. Potrivit documentului votat, se propune reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate în Centrul Naţional de Integritate, care va avea 30 de inspectori de integritate.

Noua structură va fi condusă de un președinte și un vicepreședinte care vor fi numiți direct de către șeful statului, acțiune întreprinsă anterior de parlamentari. Aceștia vor avea un mandat de 5 ani, iar mandatul va putea fi reînnoit doar o dată. În felul acesta, statul își propune să excludă influența legislativului sau executivului în procesul de numire a conducerii CNI.

De asemenea, va fi instituită și funcția de inspector de integritate, care va fi responsabil de controlul averilor și intereselor personale. Persoana va avea un statut special, iar în cadrul CNI-ului reformat vor munci 30 de asemenea funcționari.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture