Presa rusă: Negocierile dintre Rusia și R. Moldova- fără rezultate. Presa rusă: Negocierile dintre Rusia și R. Moldova privind gazele – fără rezultate. Sunt riscuri de întrerupere a livrării gazului?

0

Negocierile dintre Rusia și R. Moldova, timp de două zile, pe tema gazelor, desfășurate la biroul șefului adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, s-au încheiat fără vreun rezultat. Despre aceasta scrie  Deschide.md. cu referire la Komersant cu referire la o sursă apropiată discuțiilor dintre negociatori. Potrivit sursei, partea moldovenească a insistat asupra preţului gazului de două ori mai mic decât preţul pe piaţă.

La negocieri, din partea rusă, au participat reprezentanții Gazprom și ai guvernării. Kommersant scrie că partea rusă a oferit un preț corect de piață cu o reducere suplimentară de 25%. Singura condiție pentru obținerea reducerii a fost restituirea, în termen de trei ani, a datoriilor acumulate în anii anteriori de către Moldova (excluzând Transnistria) pentru gazul furnizat în valoare de circa 700 milioane dolari.

Delegația moldovenească, reprezentată de ministrul și vicepremierul Andrei Spînu și vicepremierul Vlad Kulminski, au insistat asupra prețurilor mai mici, invocând lipsa fondurilor. Kommersant mai scrie că sursa, care le-a oferit informațiile de la negocieri, consideră că, în aceste condiții, încheierea unui nou contract pe termen lung, înainte de 1 noiembrie, este extrem de îndoielnică și există riscuri ridicate de întrerupere completă a aprovizionării cu gaz rusesc după această dată.

Amintim că Parlamentul a votat ieri declararea stării de urgență în legătura cu criza energetică din R.Moldova.

Tot ieri, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare (CSNA) din Ucraina, Alexei Danilov, a anunțat că Ucraina poate să împrumute gaz  Republicii Moldova, nu pentru bani, însă cu returnarea resursei furnizate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture