Video// 3 paturi de terapie intensivă în spitalul din Bălți și 7 în întreaga țară. 91% dintre pacienți sunt nevaccinați

7 paturi  libere de terapie intensivă în întreaga țară. Așa descriu specialiștii din sănătate, situația epidemiologică la moment. În secțiile terapie intensivă sunt internați peste 300 de pacienți, dintre care 36 sunt intubați.

91% dintre acești bolnavi nu au fost vaccinați împotriva Covid-19. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale. Și Spitalul Clinic Bălți, cu greu face față numărului mare de pacienți. În instituțiile subordonate sunt disponibile 31 paturi pentru terapie intensivă, ditre care au rămas doar 3 libere.

,,La moment avem în sistem la nivel național peste 2800 paturi destinate pacienților Covid, inclusiv peste 300 de paturi de terapie intensivă, dar vedeți rata de ocupare a acestor paturi este destul de înaltă. Deci în permanență suntem în situație să mobilizăm paturi noi, atât în Chișinău, cât și în raioanele țării.”

Din numărul total de pacienți infectați cu Sars-Cov-2, internați în instituțiile medicale din țară, 88% sunt nevvaccinați.

 ,,Acest lucru ne demonstrează încă odată că prin vaccin putem preveni creșterea numărului cazurilor grave și probabilitatea de a nimeri în secția de terapie intensivă. Totodată cunoaștem că mortalitatea persoanelor intubate sau internate în terapie intesivă este mult mai înaltă comparativ cu persoanele care fac formele ușoare sau medii.

Secretarul de stat Svetlana Nicolaescu a menționat că, epicentrul epidemiei rămân municipiile Chișinău și Bălți.

Cel din urmă a înregistrat, în ultimele 7 zile o incidență de 538 de cazuri la 100.000 locuitori.

,,Mediul urban având o populație densă și  rețea de transport care amplifică răspândirea și transmiterea infecției Sars-cov-2. Astfel incidența înregistrată la Bălți și Chișinău a depășit cu mult pragurile de alertă stabilite pentru nivelul roșu. Anenii Noi, Sângerei, Basarabeasca, Glodeni sunt teritoriile periferice cele mai afectate unde nivelul de incidență a depășit valorile stabilite pentru nivelul roșu.”

În spitalul clinic Bălți sunt internați 337 de pacienți, dintre care: mun.Bălți -167; Sîngerei – 20; Fălești – 30; Florești – 2; Drochia -23; Rîșcani – 17; Glodeni -26; Dondușeni – 6; Edineț – 9; Ocnița – 16; Briceni – 3; Soroca – 11; Ialoveni – 1; Germania – 1; California -1.

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture